|
wina francuskie
Mapa regionów winnych we
Francji
| 1 |
2 |
Oznaczenia win
*
wino
czerwone
*
wino różowe
*
wino białe
|
|
|
Chateau
la Garenne Bordeaux AC medaille d'or Paris 2005*
Kraj:
Francja
Region:
Bordeaux
Typ: czerwone
wyrtawne
Kolor: ciemny
purpurowy
Zapach: jeżyna,
lukrecja
Smak: jeżyna,
owoce jagodowe, z niewielką ilością słodkości
Polecane: 16-18
° C
|
|
|
|
Chateau Cap Blanc Bordeaux AC medaille
d'or 2009*
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Typ: czerwone wytrawne
Kolor: fioletowo-ciemnoczerwony
Zapach: lukrecji, owoców czarnej jagody
Polecane: 16-18 ° C
|
|
|
|
Chateau Grand Champs Bordeaux AC med. d'or 2009*
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Typ: czerwone wytrawne
Kolor: ciemnoczerwony
Zapach: dębu, jeżyny, piwniczki
|
|
|
|
Selection de Trois Vins Medailles Grands Vins de
Bordeaux c.b./3*
Kraj:
Francja
Region:
Bordeaux
Typ:
wytrawne czerwone
drewniane pudełko z 3 czerwonymi winami z
Bordeaux:
1 butelka Ch Pailhas 2006 médaille d'argent.
1 butelka Ch Bellevue Favereau médaille
d'argent. aille d'Argent.
1 butelka Ch de Balan 2007 médaille d'or.
Temp.: 16 ° C.
|
|
|
|
Selection
de 6 Vins Medailles Grands Vins de Bordeaux c.b./6*
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Typ: wytrawne czerwone
drewniane pudełko z 6 czerwonymi winami z
Bordeaux:
1 bl. Ch. Les Anguilleres Bordeaux AC 2003
medaille d'Or.
1 bl. Ch. St. Martin Bordeaux AC 2003
medaille d'Argent.
1 bl. Ch. Les Mondons Bordeaux AC 2003
medaille d'Argent.
1 bl. Ch. Caville Bordeaux AC 2002 medaille
d'Argent.
1 bl. Ch. De Balan Bordeaux AC 2003 medaille
d'Argent.
1 bl. Ch. Le Pin Franc de la Gourdine
Bordeaux AC 2003 medaille de Bonze
|
|
|
|
Chateau de Beauregard-Ducourt Bordeaux AC
Rose mdc 2009*
Kraj: Francja
Region: Bordeaux Grape(s)
Szczep: 60% cabernet sauvignon,
40% cabernet
franc
Typ: różowe
wytrawne
Kolor: różowa
róża
Smak: świeży
owocowy (jagody) z odcieniem lukrecji i przypraw
|
|
|
|
Chateau la Tour Valade Bordeaux Superieur
AC mdc 2009*
Kraj: Francja
Region: Bordeaux Grape(s)
Szczep: merlot, cabernet sauvignon
Kolor: ciemno
czerwony z odcieniem purpurowym
Zapach: owoce
czanej jagody i wanilii
Smak: pełny,
raczej skomplikowany, pikantny, zadymiony
Podawać: 18 ° C
|
|
|
|
Chateau la Tour Valade Bordeaux Superieur AC
mdc c.b./2 2007*
Kraj: Francja
Region:
Bordeaux
Szczep:
merlot, cabernet sauvignon
Typ: czerwone wytrawne
Zapach: żywiołowy, wrażenia
owoców (czarne jagody) i wanilii,
korzenny, dymny, niektóre
ostre taniny
Podawać: 18 ° C
|
|
|
|
Chateau Cru Cantemerle Bordeaux Superieur AC
mdc c.b./2 2007*
Kraj: Francja
Region:
Bordeaux
Szczep:
merlot, cabernet sauvignon-en-frank, malbec, petit verdot
Typ: czerwone wytrawne
Zapach: żywiołowy, wrażenia
z drewna dębowego, jeżyny,
trochę przypraw i wanilii,
dość złożone
Smak: mocny, lekko korzenny
i waniliowy
Podawać: 16-18
° C
|
|
|
|
Chateau Cru Cantemerle Bordeaux Superieur
AC mdc c.b./3 2007*
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Szczep: merlot, cabernet
sauvignon-en-frank, malbec, petit verdot
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach:
żywiołowy, wrażenia z drewna dębowego, jeżyny, trochę
przypraw i wanilii
Smak: lekko
korzenny i wanilii, dymny jednak elastyczny
Podawać: 16-18 ° C
|
|
|
|
Chateau Capville 1er Cotes de Blaye AC
medaille d'or 2008*
Kraj: Francja
Region: Côtes de Blaye
Szczep: cabernet sauvignon, merlot
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach: dość
żywiołowy z dużą ilością
pikantnych
niuansów
Smak:
korzenny, lekkiego zadymienia, wskazówki karmelu i przypraw
Podawać: 15-16
° C.
|
|
|
|
Chateau Moulin de Curat Puisseguin St-Emilion
AC mdc 2007*
Kraj: Francja
Region: Saint Emilion
Szczep: merlot, cabernet sauvignon
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach: ciepły,
owocowy, elegancki, pikantny
Smak: okrągłe,
miękkie, precyzyjnie wyważone taniny, wyczuwalne owoce
Smak: dość
długie, okrągłe i miękkie wrażenia z owoców
Podawać: 16-18 ° C
|
|
|
|
Chateau Lamour Saint-Emilion AC Grand Cru mdc 2008*
Kraj: Francja
Region: Saint
Emilion
Szczep: 70%
merlot, 30% cabernet sauvignon
Zapach: żywiołowy, okrągłe
i miękkie, dojrzałe i kremowe aromaty owoców
Smak: pełne,
okrągłe, lekkie i ciepłe z dojrzałych owoców, smak karmelu
Podawać: 16-18 ° C
|
|
|
|
Chateau la Rose Bacchus Lalande de
Pomerol AC 2009*
Kraj: Francja
Region: Pomerol
Szczep: cabernet sauvignon, merlot,
cabernet franc
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach:
dojrzałe, miękkie i korzenne, ziemne
Smak: bardzo
miękkie, okrągłe, dojrzałe, łagodne z dużą ilością niuansów
ziemi (gleby)
Podawać: 16-18 ° C
|
|
|
|
Chateau les Granges de Civrac Medoc AC
futs de chene 2008*
Kraj: Francja
Region: Médoc
Szczep: cabernet sauvignon, merlot en
cabernet franc
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach:
radosny, ciepły, dojrzałej wanilii i dębu
Smak: pełne,
ciepłe, soczyste, jędrne, świeże, okrągłe, nieco dymne
|
|
|
|
Château Sénilhac, Haut-Médoc AC - Cru
Bourgeois*
Kraj: Francja
Region:
Bordeaux / Haut -Médoc
Szczep: cabernet sauvignon, merlot,,
cabernet franka, petit verdot
Typ: czerwone wytrawne
Zapach:
dojrzałe, miękkie i korzenne, ziemne
Smak: bardzo
miękkie, okrągłe, dojrzałe, łagodne z dużą ilością niuansów
ziemi (gleby)
Podawać: 16-18 ° C
|
|
|
|
Château Champ de Bourgeois, Bordeaux A.C.*
Kraj: Francja
Szczep: merlot,
cabernet sauvignon, c. frank
Typ: czerwone wytrawne
Zapach: żywiołowy, okrągłe
i miękkie, dojrzałe i kremowe aromaty owoców
Smak: pełne,
okrągłe, lekkie i ciepłe z dojrzałych owoców, smak karmelu
Temperatura: ca.
16 - 18 °C
|
|
|
|
Château de
Chambert , Cahors AC*
Kategoria wina:
wino jakościowe b.A.
Kraj: Francja
Szczep:
auxerrois (malbec), merlot
Typ: czerwone wytrawne
Zapach: żywiołowy, wiśniowo-malinowy aromat
Smak: świeże, elastyczne,
smak owoców, przyjemny i zrównoważony
|
|
|
|
Château La Bonnelle, Saint Emilion Grand
Cru AC*
Kategoria wina:
wino jakościowe b.A. / A.O.C.
Kraj: Francja
Region:
Bordeaux
Szczep: 80%
merlot, 20% cabernet franka
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach: okrągłe
i miękkie, dojrzałe i kremowe aromaty owoców
Smak: pełne,
okrągłe, lekkie i ciepłe z dojrzałych owoców, smak karmelu
Temperatura: ca. 16 - 18 °C
|
|
|
|
Château
Lestruelle, Médoc - Cru Bourgeois*
Kategoria wina:
wino jakościowe bA. / AOC
Kraj: Francja
Region:
Bordeaux / Médoc
Szczep: merlot
75%, cabernet sauvignon
Typ: czerwone wytrawne
Zapach: żywiołowy, wiśniowo-malinowy aromat
Smak: świeże, elastyczne,
smak owoców, przyjemny i zrównoważony
Temperatura: ca.
16 - 18 °C
|
|
|
|
Château Maison Blanche, Médoc - Cru
Bourgeois*
Kategoria wina:
wino jakościowe bA. / AOC
Kraj: Francja
Region:
Bordeaux / Médoc
Szczep: merlot,
cabernet sauvignon
Typ: czerwone wytrawne
Zapach: żywiołowy, wiśniowo-malinowy aromat
Smak: świeże, elastyczne,
smak owoców, przyjemny i zrównoważony
Temperatura : ca. 16-18 °C
|
|
|
|
Merlet d'Or Bordeaux AC Blanc Moelleux
2010*
Kraj: Francja
Region:
Bordeaux
Szczep:
sauvignon blanc, semillon
Typ: białe
półwytrawne
Kolor:
jasnożółty z zielonymi odcieniami
Zapach:
radosny, lekki, świeży, niuanse gruszki i owoców
Smak: słodkawy,
okrągły, świeży, lekki, bardzo dużo białych owoców (gruszka)
|
|
|
|
Chateau du Ballandreau Entre-deux-Mers AC
2008*
Kraj: Francja
Region: Entre deux Mers
Szczep: sauvignon, semillon, muscadelle
Typ: białe
wytrawne
Zapach:
skromny, świeży, owocowy, wrażenia gruszki i kwiatów
Smak: suchy,
pełny, korzenny, wyczuwalna gruszka i owoce, dobrze wyważone
w jamie ustnej
Podawać: 10 °C |
|
|
|
Graves Superieures AC Moelleux Etiquette
Ligne 2008*
Kraj: Francja
Region: Graves
Szczep: semillon, sauvignon, muscadelle
Typ: słodkie
białe
Kolor:
jasnożółty
Zapach: raczej
radosny, kwiatowy, z egzotycznych owoców (ananas)
Smak: słodki,
pełny, miękki, kremowy, świeża kwasowość, silne aromaty
owocowe
Podawać: 10 °C
|
|
|
|
Anne Delaroche Bourgogne AC Passetoutgrain
(WW 4500) 2007*
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Szczep: 66% gamay, 34%
pinot noir
Typ: czerwone wytrawne
Zapach: żywiołowy,
pieprzny, bardzo ostry, mocno wiśniowo-malinowy aromat
Smak: świeże, elastyczne,
pieprzny smak owoców, pikantny, przyjemny i zrównoważony
|
|
|
|
Bourgogne AC Pinot Noir "Henri de Villamont"*
Kategoria wina: wino
jakościowe b.A. / A.C.
Kraj: Francja
Szczep: 100% chardonnay
Typ: wytrawne
Kolor: biel
|
|
|
|
Anne Delaroche Chablis AC (WW 4505) 2009*
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Szczep: chardonnay
Typ: białe wytrawne
Kolor: bardzo jasny
zielonkawo-żółty
Zapach: żywiołowy,
kredowy, silne aromaty owoców
Smak: bogaty i pełny,
miękki, łagodny, zrównoważony
|
|
|
|
La Porte de Chablis, Chablis 1er Cru AC,
"Fourchaume"*
Kategoria wina:
wino jakościowe b.A./ apelacja 1er Cru Contrôlée
Kraj: Francja
Region:
Chabilis
Szczep:
chardonnay
Typ: białe
wytrawne
Kolor: bardzo jasny
zielonkawo-żółty
Zapach: żywiołowy,
kredowy, silne aromaty owoców
Smak: bogaty i pełny,
miękki, łagodny, zrównoważony
|
|
|
|
Felix Delarche Cote de Brouilly AC 2009*
Kraj: Francja
Region:
Beaujolais
Szczep: gamay
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach: duszny,
dojrzały, trochę owoców i wanilii
Smak:
dojrzałych owoców
Podawać: 14-15
°C
|
|
|
|
Felix Delarche Chiroubles AC 2009*
Kraj: Francja
Region:
Beaujolais
Szczep:
Typ: czerwone
wytrawne
Zapach: lekki
kwiatowy, ale również wyczuwalna czarna czereśnia i borówka
Smak: uwaga
cynamon i suche wykończenie
Podawać: 14-15 °C
|
|
|
| 1 |
2 |
>
do góry
|